10-те най -завладяващи сайта в Лондон, за да научите за историята на черните

Повечето хора пропускат черните статуи извън Уестминстър

Черната история е навсякъде около нас във Великобритания, но твърде често тя е скрита или забравена.

Авторите Аврил Нантън и Джоди Бъртън се стремят да хвърлят светлина върху по -малко известната черна история в столицата със своя пътеводител „Черен Лондон : История на изкуството и културата“ на над 150 места.

„Важно е да се признае и празнува разнообразието на всички черни лондончани, тъй като историята на черните все още е заровена в академични ръководства, ограничена до един месец през октомври за Месеца на черната история , избирателно преподавана и често изкривена“, казва Аврил пред Metro.co.uk.

„Много от тези сайтове не са известни, защото не се преподават в училищата и не са разпознати от широката общественост; много хора не осъзнават, че историята на чернокожите е тясно свързана с историята на Великобритания. “

В продължение на стотици години пътеводителят разкрива паметниците, плочите и обектите в цялата столица и разкрива тяхното значение за черната култура.

Всички тези сайтове са примери за богатата и разнообразна история на Африка и Карибите, скрита в публични пространства, през която много хора минават всеки ден, без да забележат или разберат значението им. 

Ако искате да започнете да изучавате знанията си по история на Черната история, ето десет от най -интересните сайтове в Лондон, които можете да посетите:

Плакет на Игнатий Санчо

Първият африканец, гласувал на общи избори във Великобритания .

Игнациозен Санчо,

Композитор, автор, актьор, аболиционист (1729–80)

Служба за чуждестранни и общности, ул. „Крал Чарлз“, SW1A 2AH

Санчо е роден през 1729 г. на робски кораб на път за Западна Индия от Западна Африка. 

Като финансово независим мъж и притежател на собственост, той имаше право да гласува, а през 1774 г. той стана първият африканец, гласувал на общите избори във Великобритания. Приживе Санчо пишеше писма, композира музика, играе на сцената и е аболиционист.

Неговият образ бе представен през 2007 г. на възпоменателна марка на Royal Mail, отбелязваща 200 години от премахването на търговията с роби. Некрологът му в The Times е първият, публикуван за африканец в британски вестник.

Винена къща на Ямайка

Историческото кафене в Лондон и африканският произход на кафето

Публичната къща на Jamaica Wine House, Лондон, Великобритания

Кафене (1652)

Алея „Свети Майкъл“, Cornhill, EC3V 9DS

Това кафене, макар и не първото във Великобритания, е открито през 1652 г. от Pasqua Rosée, арменец, роден в началото на XVII век.

Отглеждането на кафе започва в хълмовете на Етиопия и по някакъв начин през годините се озовава в Турция, където много хора погрешно смятат, че произхожда. Освен че предоставят квартири и храна и служат като места за събиране на пощенски пратки и център за получаване на най-новите новини от далечни места, те биха били и местата, където е възникнал бизнесът с търговията с роби.

Бенин Бронз

Изящни кралски произведения на изкуството от Кралство Бенин

Бенин е превзет от британските сили, а бронзите са разграбени по време на наказателна експедиция

Британски музей, Грейт Ръсел Стрийт, Блумсбъри, WC1B 3DG

Селекция от бенински бронзи може да се види в Африканската галерия в Британския музей, Блумсбъри.

Тези „бронзи“ са направени от смес от месинг, дърво, керамика, слонова кост и други материали. Те са примери за умения за обработка на метал, използващи процеса на леене на загубен восък.

Над хиляда бронза биха украсили дървените греди, поддържащи покрива на кралския дворец на Кралство Бенин. Секции от сложните скулптури датират от тринадесети век и са изработени от хората от Едо в днешна днешна Нигерия.

През 1897 г. Бенин е превзет от британските сили и бронзовете са разграбени по време на наказателна експедиция. Британският музей придобива двеста парчета през 1898 г.

Паметник на Голямата изложба

Внушителна викторианска женска фигура, представяща Африка

Черната жена е неизвестна, въпреки че може да е била позната на художника

Мемориал (1851)

Кенсингтън Гор, Южен Кенсингтън, SW7 2AP

Голямата изложба (известна още като Великата изложба на произведенията на промишлеността на всички нации) представи много нови индустриални разработки от Великобритания и Европа, които хората никога не са виждали досега.

Африка и карибските колонии бяха представени от гледна точка на ресурсите, които те донесоха на Британската империя.

Над 6 милиона души присъстваха на изложбата, която продължи шест месеца от май до октомври 1851 г. 

Черната жена е неизвестна, въпреки че може да е била позната на художника. За британските скулптори беше необичайно да представят дрехи в работата си.

Плакет на Дафни Адриана Стийл

той първо медицинска сестра да се направи матрона в NHS

Медицинска сестра (1929–2004)

Бивша болница St James, Balham, SW12

Дафни Стийл е родена през 1929 г. в холандската колония Есекибо (сега част от Гвиана) като най -голямото от девет деца.

През 1945 г., на 16 години, Дафне започва да се обучава като медицинска сестра и акушерка в държавната болница в Джорджтаун, преди да имигрира във Великобритания през 1951 г., за да започне програма за обучение в болница Сейнт Джеймс в Балхам.

Впоследствие тя става главен матрон в болницата „Сейнт Уинифред“ в Икли, Западен Йоркшир. Това беше първият път, когато чернокож беше назначен за матрона навсякъде в NHS.

Съвременни мъченици

Черните статуи на портата на Уестминстърското абатство

Скулптури (1998)

Уестминстърско абатство, Западна порта, 20 Дийнс Ярд, SW1P 3PA

Пространствата над западната порта на Уестминстърското абатство бяха празни от Средновековието. След това, през 1998 г., статуите на съвременните мъченици бяха открити от кралицата и херцога на Единбург.

Мъчениците представляват религиозно преследване и потисничество на всеки континент. Всяка статуя има история за това как са се появили там. Повечето хора обаче не виждат черните представителни статуи.

Втората статуя вляво е в памет на Манче Масемола, младо южноафриканско момиче, убито от майка си, след като тя отказа да спре да посещава мисионерите, дошли в нейния град, за да ги приемат за християнство.

В центъра стои д -р Мартин Лутър Кинг -младши, известният афро -американски баптистки министър и лидер на гражданските права, убит през 1968 г.

Плакет на Ема Кларк

Първата чернокожа футболистка във Великобритания

Футболист (р.1871)

Основно училище „Кемпсбърн“, „Славейков път“, Хорнси, N8 7AF

Ема Кларк е родена в Плумстед през 1871 г. в семейството на Джон и Каролайн Кларк – една от 10 -те братя и сестри.

Първият известен футболист на чернокожи жени във Великобритания, тя беше описана от South Wales Daily News като „флотата на тъмно момиче от дясното крило“.

Дамски мач, проведен в дома на ФК „Крауч Енд“ през 1895 г., привлича над 10 000 привърженици, а през 1897 г. тя играе за женски отбор, който е специално съставен, наречен „Новата жена и десет от нейните дами“.

Техните противници бяха мъжки отбор, наречен „Единадесетте господа“, дамите спечелиха с 3: 1.

Паметник на войната в Африка и Карибите

Паметник на 2 милиона африкански и карибски герои от Първата и Втората световна война

Мемориал (2017)

Windrush Square, Брикстън, SW2 1EF

Изработен от Nubian Jak Community Trust, този мемориал беше открит на 22 юни 2017 г. на площад Уиндръш.

Паметникът служи като историческо наследство за бъдещите поколения.

Мемориалът е оформен от два 6-футови (1,8 метра) черни каменни обелиски, които се опират на 12-футов пирамидален цокъл, чиято конструкция тежи общо над пет тона.

Надписът изброява различните услуги, отбелязвани и завършва с: „И на всички забравени“.

Бронзова жена

Трогателен почит към майчинството и приноса на Карибите към Британското общество

Бронзовата жена представлява борбите, пред които са изправени жените от Карибите

Скулптура (2008)

Мемориални градини в Стокуел, SW8 1UQ

Тази по-голяма от живота скулптура беше разкрита през 2008 г.-идея на родения в Гаяна учител, драматург и поет Сесиле Нобрега, която написа стихотворение със същото име.

Отне 10 години на планиране, набиране на средства и решителност за завършване на проекта. Бронзовата жена представя борбите, пред които са изправени жените от Карибите, както и техният принос за британското общество.

Нобрега, който дойде в Лондон през 1969 г., беше на 89 години, когато статуята най -накрая беше открита.

vitoshaonline

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *